Η Αλεξία Βερνίκου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1997.

Σπούδασε Ψυχολογία και Τέχνη στο College of the Holy Cross των Ηνωμένων Πολιτειών (ΒΑ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο School of Education του New York University όπου ειδικεύτηκε στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Therapy).

Από το 2001 έως το 2004 εργάστηκε ως θεραπεύτρια με παιδιά και εφήβους με συναισθηματικές και αναπτυξιακές δυσκολίες σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης στη Νέα Υόρκη.

Γυρνώντας στην Ελλάδα το 2004 ειδικεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία της Οικογένειας. Από το 2004 έως το 2008 εργάστηκε με παιδιά με αυτισμό και ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και τις οικογένειές τους σε πλαίσια ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

Το 2008 συν-δημιούργησε τους χώρους δημιουργικής απασχόλησης My Playce των οποίων διατηρεί μέχρι σήμερα την επoπτεία.

Από το 2008 εργάζεται ιδιωτικά και ασχολείται με την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική γονέων σε θέματα οικογενειακής καθημερινότητας.

Το 2015 εκπαιδεύτηκε στο Πρόγραμμα Κατάρτισης της «Μέριμνας» για τη διαχείριση της απώλειας και του πένθους σε παιδιά και εφήβους και το 2017 εκδόθηκε το παιδικό βιβλίο της με τίτλο «Μέχρι τον Ουρανό και Πίσω» από τις εκδόσεις Ίκαρος, το οποίο διαπραγματεύεται το θάνατο και την απώλεια.

Από το 2018 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μαζί Για το Παιδί.

Συνεργάζεται με σχολεία και παιδικούς σταθμούς κάνοντας ομάδες και διαλέξεις σε γονείς για θέματα που αφορούν την ψυχοεκπαίδευση του παιδιού και της οικογένειας.

Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Νεφέλης και της Αμαλίας.